5 enkla tips för renare underkläder

Kalsonger bärs nära inpå kroppen och används väldigt flitigt. Det är därför viktigt att vara noga med hur du tvättar och tar hand om dina kalsonger, så att de håller länge och känns fräscha och sköna att ha på sig. Att ha rena underkläder är A och O!

1. Våga vägra vitt

Vittvättmedel innehåller blekmedel som inte lämpar sig med känsliga material som normalt används i kalsonger. Kulörtvättmedel fungerar bra, även för vita eller ljusa kalsonger.

2. Programmera mera

Om din tvättmaskin har ett underklädesprogram, använd det. Det ger dig en skonsam tvätt som passar perfekt för alla underkläder. Om du inte har underklädesprogram på din tvättmaskin så kan det fungera lika bra med ylle- eller handtvättsprogrammet.

3. Tänk på temperaturen

Det mest effektiva sättet att tvätta bort bakterier och fläckar från kalsongerna är genom att köra dem i tvättmaskinen med varmt vatten, exempelvis 60 grader. Många tillverkare av kalsonger rekommenderar en mer skonsam tvätt på 30 eller 40 grader. Vi har väldigt bra erfarenhet av att tvätta i 40 grader, både för ljusa och mörkfärgade kalsonger.

4. Skippa sköljmedlet och använd bra tvättmedel

Många använder sköljmedel för att få tvätten att dofta gott och göra kläderna mjuka. Vi rekommenderar att du tvättar utan sköljmedel då det påverkar fibrerna i tyget och minskar andningsförmågan. Du kommer med andra ord svettas mer och riskerar att kläderna snabbare blir ofräscha. Dessutom innehåller sköljmedel kemikalier som är svåra att bryta ner och riskerar att hamna i vår natur där de inte kan brytas ner.

Däremot mår dina underkläder bra och kommer hålla bättre om de tvättas med ett skonsamt tvättmedel. Det finns riktigt bra sport-tvättmedel från Steamery (kan köpas på nätet här) som dessutom doftar vansinnigt gott.

5. Fixa fläckarna på dina underkläder

Om du fått en fläck som behöver särskild behandling kan du använda dig av ett fläckbortagningsmedel, t.ex. Tabort eller Vanish. Ett gammalt husmorstips är att blanda bikarbonat och diskmedel som du gnider på fläcken och låter verka innan du tvättar som vanligt. Väldigt effektivt!

Steamery Sport Wash: citron & cederträ 750 ml

Vill du tvätta dina underkläder med garanterat skonsamt och rengörande tvättmedel rekommenderar vi detta från Steamery. Detta medel innehåller inga blekmedel eller färgämnen, är biologiskt nedbrytbart och doftar ljuvligt.

Fler tvätttips

Det finns mycket mer att läsa om hur du tvättar på bästa sätt, även när det gäller annat än dina underkläder. Sömntuta.se har till exempel en bra guide som går igenom hur man gör för att tvätta sängkläder så de blir riktigt rena och fräscha. Mycket av det kan även appliceras när du tvättar underkläder.